Bourgogne-Noord

column Bourgogne-Noord De Heldere Pen

“Nijmegen-Oost, je zal er maar wonen!” Dit las ik laatst in een recensie over een restaurantje in Nijmegen-Oost in het Volkskrant Magazine. Ze noemden Nijmegen de meest noordelijke stad van Bourgondië, met de kern in Nijmegen-Oost. Zeg dat wel! Het is me misschien niet aan te zien, maar ik ben een ontzettende Bourgondiër. De afgelopen jaren dat ik woonde in Nijmegen-Oost heb ik dan ook genoten. Van de vele originele restaurantjes waar je de liefde voor lekker eten proeft, van de delicatessenwinkeltjes, de wijnspecialisten, de lunch- en koffietentjes.

Ook nieuwe initiatieven bleven me verrassen. Zoals een pop-up restaurant eens in de zoveel weken in een delicatessenwinkel aan de Daalseweg. De blonde kok en zijn vrouw maken met veel liefde en plezier fantastische Aziatische maaltijden klaar. Waanzinnig leuk en lekker. Laatst met de verjaardag van mijn lief ontdekten we ook een nieuw restaurantje aan de van ’t Santstraat. De kok is patissier. Het toetje kún je dus gewoon niet overslaan.

Misschien is Nijmegen wel meer Bourgondisch dan De Bourgogne zelf… Ik ga het ontdekken. Nog dit jaar verhuis ik met mijn lief naar deze streek in Frankrijk, om er te wonen en te werken. Als tekstschrijver heb je aan een computer, internet en telefoon genoeg. Dus waarom niet schrijven in het buitenland? Pourquoi pas? Ik geef toe, columns schrijven over Nijmegen is een beetje raar als je niet eens meer in Nederland woont. Mijn columns voor de Brug stoppen dus binnenkort. Helaas. Ik had er veel lol in. Ik zal Nijmegen ook gaan missen. De mensen, de stad, de natuur én zeker ook het gastronomische leven in deze meest noordelijke stad van de Bourgogne.

Column “Christel Kopt” in Weekkrant De Brug Nijmegen van 9 december 2015