Piramidestructuur schrijven

Piramideschrijven De Heldere Pen

Draai je tekst eens om

Begin met je conclusie! Als je wilt dat jouw boodschap overkomt. Alleen in romans en sprookjes bewaren ze het lekkerste voor het laatst. Je bent geneigd om een brief, document, mail of een ander stuk tekst behoedzaam op te bouwen. Eerst een inleiding, dan de aanleiding, dan wat achtergronden en details om dan in de laatste zin naar de kern te trechteren… Je vraag of verzoek bijvoorbeeld.

piramidestructuur-schrijven-de-heldere-pen-jpg

Laat je boodschap niet wegswipen

Helaas ben je de lezer dan allang kwijt. In deze digitale tijd krijgen mensen zo ontzettend veel schrijfsels onder ogen. Trechterteksten swiped men dan gewoon weg.

Van trechter naar piramidestructuur

Heb dus compassie met de overbelaste lezers in dit tijdperk. Houd het kort. En begin met de kern. Draai je tekst eens om en schrijf in de piramidestructuur. De kern vooraan. Daarna kun je voor de geïnteresseerde lezer de kern onderbouwen en daaronder, voor de supergeduldige lezers nog wat details toevoegen.

Zoek inspiratie met… Teletekst

Sommigen noemen de piramidestructuur de omgekeerde piramidestructuur.  Niet logisch. Want het puntigste staat bovenaan. Een omgekeerde piramide lijkt weer op een trechter. Zoek je inspiratie voor puntige teksten? Kijk eens naar de opbouw van berichten op Nu.nl en Teletekst.

Succes!

piramidestructuur-schrijven
Teletekst in piramidestructuur