Vriendelijke Valk 

Woordwolk de heldere pen

Een toekan is een véél vriendelijker vogel dan een valk. Volgend jaar opent de Nederlandse hotelketen haar nieuwe Valktoren in Lent. Heel gastvrij om meer hotelruimte te bouwen voor bezoekers van Nijmegen. Laat men lekker komen genieten van onze geweldige stad en van het prachtige uitzicht op deze plek.

Zelf heb ik niet zoveel last van het hoge bouwwerk. Het hotel komt aan de andere kant van de Waal en ik heb dus geen last van inkijk of parkeeroverlast door vreemde vogels. De weerstand die ik heb tegen de Valktoren komt door de tekst op hun internetpagina. Ik citeer een stukje:

Het pand zal worden gebouwd volgens de richtlijnen van het BREEAM Excellent Certificaat en is hiermee hoogwaardige, duurzame nieuwbouw. De duurzaamheid wordt tevens teruggevonden in het integreren van energiezuinige installaties en toepassingen en het nastreven van de uitgangspunten Green Key en Travelife. “

Wat een weerzinwekkend wollige taal! En wat staat er eigenlijk? Die tekst heeft helemaal niet de vriendelijkheid die de hotelketen met zijn vrolijke vogel wil uitstralen. De zinnen in de tekst hebben onnodig veel werkwoorden, komma’s, vaagtaal en moeilijk-doenerij. Typisch een geval van “ik wil wel maar ik kan niet” of “hoger schijten dan je kont staat”. Dat kan écht niet in Nijmegen! De Valkjes staan erom bekend dat ze hard werken en alles zelf in de hand houden in hun bedrijf. Ik juich dan ook van harte toe dat ze zelf boekhouden, biefstuk bakken en bedden opmaken. Het schrijven van (web)teksten kunnen ze maar beter uitbesteden. Aan een Nijmeegse local natuurlijk die de taal en de cultuur van Nijmegen kent. Dat is ook nog eens véél vriendelijker voor de Nijmeegse werkgelegenheid!

Column in Weekkrant De Brug van 11 november 2015