Column |Maag de kleur van je haar

Column 1 De Brug 150218 Christel KoptMamma Appelsapjes? Ken je die? Dat zijn verkeerd verstane songteksten. Mama appelsap dankt z’n naam aan een nummer van Michael Jackson, waarin je Mama say mama sa mama appelsap kunt horen. De oorspronkelijke tekst is Mama-se mama-sa ma-ma-coo-sa.

Midden in de winternacht ging de HEMA open” is ook een klassieker. Of “theezakje” in Bob Marley’s Could you be loved. Geen idee wat ‘ie werkelijk zingt. Kinderen zijn meesters in mamma appelsapjes. Zelf had ik er ook één. Ik zong vroeger vrolijk “Pak de bok” mee met het seventies bandje Hues Corporation. Bleek later dat ze “Rock the boat” zongen. Schaam…

Onze Nijmeegse Frank Boeijen is koning van de mamma appelsapjes, zeggen ze… Ik geloof dat niet. Deze tekst bijvoorbeeld: “Denk niet swart wit/maag de kleur van je haar”. Daar zit vast een diepere betekenis achter. Ik bedoel, deze hit is opgenomen in de jaren 80. Zó primitief waren opnamestudio’s destijds toch niet? Er moet toch íemand zijn geweest die zei: Jôh Frank, je moet wel ar-ti-cu-le-ren!

Ik denk dus dat er een geheime boodschap zit in Franks songteksten. Net als bij de Beatles. Je weet wel, Lucy in de lucht betekent LSD en Paul is dood.

Nou is taal best wel mijn ding, maar de geheime boodschap in de songteksten van Frank Boeijen kan ik niet ontcijferen. Dus Frank, vertel nou eens. Wat betekenen die teksten nou? Welke mysterieuze boodschap zit er bijvoorbeeld in “Dierinnenbloed op de achterbak/van een edele geit”?

Frank, hebben ze gelijk dat jouw songteksten mamma appelsapjes zijn of zit er meer achter? Zeg je dat het niet zo is of zeg je dat het schnitzel is?

 

Column in weekkrant De Brug Nijmegen van 18 februari 2015