Column Vroegere vogels

Column Vara's Vroege Vogels

“Stadse merels vermijden ochtendspits door vroeger te zingen”. Dit bericht stond in de Gelderlander. Zie als merel maar eens boven het verkeersgeraas uit te komen met je zangkunsten! Als de vrouwtjes je lokroep niet kunnen verstaan door die spitsherrie, dan kun je ook wel fluiten naar een date en sterf je uit.

Best slim dus van die stadsmerels, vroeger uit de veren voor je ochtendconcert. Maar ook wel sneu eigenlijk, dat wij mensen met ons gejakker het bioritme van zo’n onschuldig vogeltje verstoren.

Steeds vroeger begint die ochtendspits. De wegen vullen zich lang voor zevenen al met forenzende vroege vogels. Ook ik heb hier in het verleden aan meegedaan. Ik had een leuke baan in een grote plaats op de Veluwe, en worstelde me in mijn autootje dagelijks door de file op de A50, van Nijmegen naar daar en ’s avonds weer terug.

Als ik dan eindelijk opgefokt op mijn werk aankwam, dienden mijn Veluwse collega’s als klaagmuur. Oplossingsgericht  kwamen zij met een win-win oplossing: verhuizen van Nijmegen naar dáár, dat moest ik dan maar doen. Dan waren zíj af van mijn file-gezeur en ík was af van dat fileleed en (bonus!) kon voortaan ook nog eens heel erg genieten van het vogelgezang op de prachtige hei aldaar.
Ja maar… ik woon in Níjmegen! sputterde ik dan tegen. Ik bedoel…, meer argumenten zijn dan toch niet nodig? Maar dat snappen alleen Nijmegenaren.

De oplossing voor het fileprobleem wordt meestal gezocht in méér. Méér infrastructuur, méér wegen, méér spitsstroken, méér openbaar vervoer, méér carpoolen, méér betalen in de vorm van kilometer- of spitsheffing. Kan het nou juist niet wat mínder? Minder kilometers maken bijvoorbeeld? En nou niet wijzen naar al die anderen vóór jou in de file, maar jij ja!
Anderhalf jaar geleden heb ik op die manier aan fileverkorting bijgedragen. Ik kreeg een leuke baan aangeboden in Nijmegen, mijn eigen woonplaats. En nu geniet ik dagelijks van de fluitende merels op mijn fietstochtje van 400 meter van huis naar werk. Goed voor mijn nachtrust, de file, mijn humeur (én dat van mijn collega’s), het milieu, de merels en mijn portemonnee. Een aanrader!