Vrouwen trappen

column Christel KoptMagusaanuslaan is te lang en complex, zal problemen geven bij de posterijen en heeft het woord ‘anus’ in de naam. Vahalislaan is ook te complex, zal steeds gespeld moeten worden en is ‘niet fraai’. Candiduslaan levert bij velen de associatie met een (vaginale) schimmelinfectie op of lijkt op een carnavalsliedje en valt hierdoor ook niet in de smaak.” Aldus het advies van de wijkraad Oosterhout. Zelf stelde de wijkraad de straatnaam Terralaan voor. En dat werd het dus. Als we de burgerinspraak niet hadden! Vroeger was men niet zo mondig. Anders waren die rare of onuitspreekbare straatnamen er toch nooit doorgekomen? Achter de Wiemelpoort bijvoorbeeld, of Fort kijk in de pot straat, Moordkuil, Papengas, van Schevichavenstraat, Dommer van Poldersveldtweg of Slotemaker de Bruïneweg.

Gelukkig zijn niet alle nieuwe straatnamen zo platgepolderd als de Terralaan. Met de Sesamstraat en Draaiom valt er in het Nijmeegse straatbeeld tenminste nog wat te lachen. Zie dat adres op de Draaiom maar eens te vinden met de auto. “Draaiom, bestemming bereikt”, huh?

De Rolling Stonesstraat, Beatlesstraat, John Lennonstraat en Queenstraat klinken ook wel hippig. Toch zijn het allemaal behoorlijk oude rockers. De helft is zelfs al dood, al is dat bij straatnamen wel gebruikelijk. Fantasieloos zijn de straatnamen in Dukenburg. Ze hadden in de jaren 70 geen zin om straatnamen te bedenken dus nummerden ze de straten maar. Wat een drama om daar de weg te vinden!

In het handboek voor ambtenaren staat trouwens dat bij gelijke geschiktheid een vrouwennaam voorgaat bij de straatnaamgeving. Dus hebben we in Nijmegen 68 vrouwelijke straatnamen en 500 mannelijke. Fraai is dat! Lieve Vrouwetrappen, dat kunnen wij vrouwen dan wel weer krijgen. Een trap na!

 

Column Weekkrant De Brug Nijmegen, 29 april 2015