Column | Meer Bieb

Column Meer Bieb

Vroeger, vóór de crisis ongeveer, waren volle boekenkasten in de woonkamer nog de norm. Dat stond wel intellectueel ofzo. De visite dook na binnenkomst meteen die boekenkast in om de gastheer/vrouw op waarde te schatten. Voor die boekenkasten had men ook een kast van een huis nodig. Ook zo passé. Nu staan die kasten onder water.

Het is spijtig voor Dekker v.d. Vegt maar ik koop nauwelijks boeken voor mezelf. Al dat papier, dat is toch niet duurzaam? Bovendien zou mijn huis te vol worden en mijn bankrekening te leeg. Ik ben wél hartstochtelijk lid van de bibliotheek. Volgens mijn Bieb App leen ik zo’n 150 boeken per jaar. Toen ik nog werkte in het centrum van Nijmegen, zat ik er ook regelmatig tijdens mijn lunchpauze. Even relaxen, even stilte, een oase van rust. Sinds de komst van Coffeelovers in De Mariënburg kom ik er zelfs nog vaker. Heerlijk schrijven of lezen met een lekkere cappuccino erbij. Geen enkel ander Nijmeegs koffietentje heeft zo’n leesaanbod met 200 tijdschriften, 20 kranten en 56000 boeken.

Sommigen snappen niet dat ik nog steeds papieren boeken lees in plaats van e-books. Tja, ik vind de keuze aan e-books bij de bieb nu nog te beperkt en ik mis de omslag bij een digitaal boek. Maar vooral: dan mis ik m’n bezoekjes aan de bieb, want e-books kun je thuis downloaden.

Dankzij mijn biebabonnement blijft mijn huis lekker leeg. Het valt me op dat iedereen tegenwoordig wel lijkt te willen minderen. Kijk maar naar de huidige boeken top-10 met titels als: “Hoe kom ik van mijn rommel/kilo’s/stress/hypotheek af”. Die boeken top-10 is natuurlijk gewoon te leen bij de bieb. Ik zie je daar!

Column Weekkrant De Brug Nijmegen, 15 april 2015