Column | Faalkade

Column schrijven

De lelijkste plek van Nijmegen, welke is dat ook alweer? In 2008 stond de Waalkade hoog genomineerd bij de verkiezingen. De Waalkade is daarna zelfs nog opgeleukt, beweert men. Anno 2015 gaat een gemeentelijke werkgroep DNA-onderzoek doen naar de toekomst van de Waalkade. DNA, dat betekent zeker Dure Nutteloze Actie.

Waarom loopt die Waalkade nou niet lekker? Nog afgezien van verzakkende damwanden, omvallende horeca en falende waterkunstwerken. Je zou verwachten dat de waterkant van een bruisende stad als Nijmegen het helemaal heeft. Niet dus. Mij tref je er ook niet vaak aan. Ik vind het er guur, de horeca suf, er is nooit zon, geen groen en geen sfeer.

Die kade staat nu en dan onder water, grappig dat het dan wél lekker loopt! Echter, door die overstromingsfunctie kunnen we mooie bomenlanen of ander openbaar groen wel schrappen. De gesloten gevel van het casino met de uitstraling van een mausoleum brengt ook geen sfeer. De terrassen zijn omhokt door windschermen met lelijke bierreclames. Achter de schermen warmt een enkele toerist zich mismoedig aan zijn cappuccino. Is dit nu dat gezellige Nijmegen?

Als ik die DNA-werkgroep ongevraagd advies mag geven: maak een woonbestemming van de Waalkade. Wonen aan het water is altijd populair. Verbouw dat mausoleum tot studentenwoningen met een gezellige gevel mét ramen. Voilà, levendigheid gegarandeerd.

Ondertussen wordt aan de overkant van de Waal druk gebouwd aan Veur Lent. Net als in de Franse stad Orléans komt daar een brede, flauw in de rivier aflopende kade. Op het zuiden, dus in de zon, met prachtig uitzicht op Nijmegen. Moet je eens kijken wat daar straks voor leuke horecatentjes komen. Mag ik bij die DNA-werkgroep alvast een veerpontje bestellen voor de overtocht?

Column Weekkrant De Brug Nijmegen, 1 april 2015