Column | Fuzzy Bert

Fuzzy Bert

Van verkeerslichten snapt hij niks. Toch steekt hij iedere ochtend veilig de Oranjesingel over. Hij wacht netjes bij een zebrapad en steekt dan samen met de meute over. Op naar het centrum, naar zijn vaste espressobar.

Ik ken Bert sinds de opening van The Fuzz in 2012. Hij is daar gewoon altijd, hoewel hij officieel elders woont. Hij heeft zo zijn adresjes in Nijmegen, de kater met zijn koffie-met-melk kleurige streepjesvacht. Heerlijk snoozend tussen het koffie leutende publiek. Als je hem ziet ga je vanzelf glimlachen. Zelfs veggie’s kijken vertederd als hij met een stadsduif aan komt zetten. Hij is de lieveling van veel Nijmegenaren, de mascotte van The Fuzz en dus een ware Bekende Nijmegenaar. Vorig jaar kwam hij op TV nadat tout Nijmegen gul gegeven had voor zijn doktersrekening. Veel meer euro’s dan er nodig waren, dus het overschot ging naar een goed doel. De kinderboerderij kocht er een pauw voor. Bert houdt namelijk van vogeltjes.

Deze winter was Bert kwijt. Hij was al een paar dagen niet bij zijn koffiebar geweest. Dat was verontrustend, want dat was niet eerder voorgekomen. Het ergste werd gevreesd… Was het toch misgegaan op die drukke Oranjesingel? Of was hij weer ziek? De eigenaren van The Fuzz zetten een zoekactie op via Facebook. Het bericht werd massaal gedeeld door alle fans van Bert. Met succes. In no time was Bert er weer. Mét een vreemd halsbandje om. Waarschijnlijk heeft hij tijdelijk ergens ongevraagd binnen gezeten. Bert zelf zwijgt discreet over zijn afwezigheid.

Bij andere koffietentjes in Nijmegen zie ik ook wel eens een kat. Leuk hoor, maar er is maar één Bert! Lieve Bert, ik hoop dat je nog minstens negen levens meegaat!

Column Weekkrant De Brug Nijmegen, 18 maart 2015