Han de Fotoman

De Heldere Pen foto

Als hondjes die buiten de winkel lijdzaam staan te wachten op hun bazin. Zo staan de “men on vacation” erbij. Demonstratief met hun rug naar de winkelpui gekeerd, soms wel een paar naast elkaar. De handen vol met winkeltasjes, hond aan de lijn of met een sigaret. Deze “men on vacation” serie is één van de grappige fotoseries van stadsfotograaf Han Dekker. Iedere dag maakt hij foto’s in de binnenstad van Nijmegen en zet ze op zijn blog: www.handekker.wordpress.com

Als je internet hebt, is Nijmegen dus altijd dichtbij. Waar je ook bent ter wereld. Toen ik vorige week weg regende in Frankrijk, zag ik op Han’s foto van “the weather today” dat het in Nijmegen ook niet veel soeps was. Dat stelt dan gerust.

“The case of the decaesed banana” is een fotoserie met een boodschap. In het Vondelparkje voor het ROC bij het station fotografeerde hij zwerfafval als plaats delict, soms met de daders er nog bij. Dit leverde een hoop reacties op. Het ROC dat beschaamd reageerde op het gedrag van haar leerlingen. De vraag of de privacy van de daders gerespecteerd moest worden. Anderen die het belachelijk vonden dat de DAR dagelijks de rommel opruimt en niet de leerlingen zelf.

Ik kijk graag naar de foto’s van Han. Ze zijn prachtig. Hij weet gewone stadstaferelen op een ongewone en humoristische manier te fotograferen. Iedere foto voorziet hij van een droogkomische titel.

Soms is Han op de vakantie, of een dagje weg. Dat zie je dan direct aan de foto’s, want hij blijft overal doorklikken. Laatst was hij in Berlijn. Ook leuk, maar ik ben blij als hij zijn lens weer op Nijmegen richt!

Column Weekkrant De Brug  Nijmegen,  27 mei 2015