Scheur Lent

Veur Lent. Toen ik die naam voor het eerst hoorde, begreep ik de betekenis niet. Betekent “veur” misschien “voor” op z’n Nimweegs? Of bedoelen ze met veur zoiets als scheur?

De Dijkteruglegging in Nijmegen is één van de projecten in Nederland die meer ruimte moet geven aan de rivier om overstroming te voorkomen. De Dijk gaat 350 meter landinwaarts, er komt een nevengeul en een langgerekt eiland met natuur, woningbouw en recreatie. Een gloednieuw rivierpark verrijst in Nijmegen.

De Dijkteruglegging is dit jaar klaar, nu moet het beestje nog een naam krijgen. Er kwam een prijsvraag: “Geef de nevengeul een naam!” 944 naamsuggesties kwamen er binnen. Welke gaat het worden? Iets met Manhattan zou best kunnen, hoewel het politiek een beetje vloekt met Havanna aan de Waal. Zelf vind ik i-Lent ook geinig gevonden door de aannemerscombi Dura-Vermeer en Ploegam. Waarom deze naam niet behouden voor het gebied? Projectnamen blijven toch vaak hardnekkig hangen. Wie zegt er nou Nijmegen-Noord? Dat is namelijk de officiële naam van project De Waalsprong.

Laatst kreeg ik een rondleiding in het projectgebied. Dat is iedere laatste zaterdag van de maand, een aanrader! Ik merkte tijdens de rondleiding dat ik me nauwelijks meer kon voorstellen hoe het vroeger was. De landkaart van Nijmegen is zo veranderd. W
at een megaproject, heel indrukwekkend. Lineke en Claudine, bedankt voor de rondleiding en proficiat met de
Bouwpluim!

Nu ik toch over namen neuzel, de naam van deze krant kan nu ook niet meer. Het aantal bruggen over de Waal is exponentieel toegenomen. Een naamswijziging lijkt me wel gepast. “Weekkrant De Bruggen” is te afgezaagd. Moeten we niet een prijsvraag uitschrijven?

Dijkteruglegging

 

Column in Weekkrant De Brug Nijmegen van 24 juni 2015