Tips column schrijven

column schrijven

Tips voor het schrijven van columns

 • De titel van je column en de eerste zin zijn super belangrijk. Ze moeten aandacht trekken en nieuwsgierig maken.
 • Draai daarom de eerste en de tweede zin eens om. Probeer het maar! Dan krijg je meestal een veel origineler begin.
 • Zorg dat je verhaal “rond” is, dat er lijn zit in je column. De laatste alinea moet een kwinkslag of een bruggetje naar de start zijn.
 • Humor vind ik een vereiste in een column.
 • Maak je column niet te lang. Maximaal 500 woorden.
 • Zorg dat je column foutloos is! Misschien vind jij taal- en spelfoutjes niet zo belangrijk, maar veel lezers wel! Je wilt toch niet op www.taalvoutjes.nl belanden?

Hoe word je columnist

Het makkelijkste is om een Bekende Nederlander te worden en dan een ghostwriter in te schakelen voor je columns ?

Als Onbekende Nederlander ben ik ooit gewoon columns gaan schrijven op basis van een oproepje. In eerste instantie vrijwillig voor NijmegenLeeft en Stadsmagazine Nijmegen Bruist. Ik volgde twee cursussen column schrijven bij het plaatselijke Huis voor de Kunsten. Daar leerde ik veel!

Christel Kopt voor Wegener Media

Later reageerde ik op een oproep voor columnisten voor De Brug Nijmegen van Wegener Media. Ik stuurde een paar columns over Nijmegen in en werd uit 80 inzendingen (? trots!) gekozen voor mijn serie columns: ‘Christel Kopt‘.

Christel schreef in 2015 iedere 2 weken een column voor Weekkrant de Brug in Nijmegen. Haar schrijfstijl is te typeren als bondig en boeiend, en de columns hadden steeds een herkenbare en lokale insteek. Ook van lezers kregen we vaak veel leuke reacties op haar columnserie ‘Christel Kopt’. Voor een eindredacteur is Christel de perfecte freelancer. Ze is betrouwbaar, komt afspraken na en zet net dat stapje extra!
Janneke van Bergen, Eindredacteur bij persgroep Nederland (Voorheen Wegener Media)

Column schrijven

 

 

Andere tips & trics

Doe mee aan column wedstrijden, schrijf voor het verenigingsblad, etc. Vraag feedback (maar niet alleen aan vrienden of familie).

Columnist zijn, een luizenbaantje?

Van columns schrijven kun je nauwelijks leven (behalve die BN’ers dan). Het schrijven van een wekelijkse column geeft ook nogal wat druk. Ze zeggen niet voor niets dat columns schrijven 10% inspiratie en 90% transpiratie is.

Altijd die deadline…

Steeds weer hijgt die deadline in je nek. Ook moet je voortdurend alert zijn op leuke columnonderwerpen. Want de krant of het tijdschrift moet op tijd naar de drukker en jouw bijdrage moet iedere keer weer leuk, grappig en fris zijn!

Jezelf blootgeven, best eng!

Daar sta je dan met naam en foto in een krant met een oplage van 200.000 stuks. Help! Ik vond het in het begin wel moeilijk om mezelf bloot te geven. Want net als in een blog moet een column wél persoonlijk zijn. Best eng! Bij deze column bijvoorbeeld was ik bang dat iemand niet zo blij zou zijn…

Maar wel geweldig leuk!

Het schrijven van columns is geweldig! Waarom?

 • Voorbeeld: je zit in de auto, hoort een liedje van Frank Boeijen op de radio en krijgt een idee voor een column over Nijmegen. Daar word je zo vrolijk van!
 • Als je in één flow een goede column in je computer tikt. Dat geeft zoveel energie!
 • Als de krant in de brievenbus valt en je slaat de pagina open met JOUW column. Cool!
 • Als je in de bieb/café/restaurant zit en een vage bekende komt je zeggen dat ‘ie jouw column zo graag leest. Super!
 • Gevraagd worden voor Vara’s TV Programma Kanniewaarzijn op basis van mijn column Fietsplat.

Column schrijven

Hulp nodig bij jouw column?

Heb je hulp nodig bij het schrijven van je column? Of besteed je het liever helemaal uit aan De Heldere Pen?

Mail of bel gerust!

ln.neperedlehed@letsirhc

0623896676

Meer columns lezen?

Sterke punten: vrolijke column, goed geschreven, opvallende titel, persoonlijk en informeel, goed aansluitend op doel en doelgroep. Zwakke punten: niet aangetroffen.

Dit is een vrolijk stemmende column die getuigt van talent voor taal en situatie, en van vindingrijkheid.

Het stukje is opgewekt en licht. Ik kan me voorstellen dat het bij lezers een glimlach oproept. En dat ze anders naar liedteksten gaan luisteren. De pointe is echt leuk.

Beoordelingscommissie Tekstnet