Column Parfuminderen

foto neusIk heb een uitstekende neus. Het formaat is ook behoorlijk ja, dank je wel! Ik bedoel eigenlijk dat ik scherp kan ruiken. Als klein meisje al moest ik van mijn moeder aan levensmiddelen snuffelen, om te beoordelen of het nog onder de datum was. Heel praktisch dus, zo’n nauwkeurig reukinstrument. Maar juist door mijn gevoelige neus kunnen geuren mij vreselijk storen. Zo vind ik frisbedoelde geurtjes die een nare lucht moeten maskeren weerzinwekkend. Ik word beroerd van luchtverfrissers, toiletflushblokjes, deo’s met een geurtje en overvloedige parfums, aftershaves of eau de toilettes (what’s in a name…). Het opeenstapelen van frisse en vieze geurtjes heeft op mij een slecht effect. Na verloop van tijd associeer ik de goedbedoelde geur met de te maskeren stank. Deo stinkt dan naar zweet en toiletverfrissers verspreiden een pleelucht.

Als mensen zichzelf sterk parfumeren krijg ik argwaan. Stinkt u zo van uzelf? Bovendien vind ik het nogal vrijpostig om mijn omgeving ongevraagd te beïnvloeden. Nogal onbescheiden eigenlijk om je territorium te vergroten met een geurvlag. Bij de beesten af!

Ik heb eens zwaargeparfumeerde visite gehad die ik maar niet wegkreeg. Ja, de visite wel, maar haar geur niet. Ik heb mijn huis uren geventileerd, maar toch rook ik de volgende dag nog steeds een zweem van haar parfum. Getver!

Om mijn neus te plezieren parfuminder ik. Mijn deo is geurloos, het toilet maak ik gewoon goed schoon  en parfum gebruik ik niet. Heerlijk rustig aan de neus!

Wetenschappelijk onderzoek bewijst bovendien dat lichaamsgeur een belangrijke rol speelt bij het vinden van de ware. Dat vind ik nu interessant! Maar dan moet ik natuurlijk wel de kans krijgen om het eigen lijfluchtje van die leuklijkende man op te kunnen snuiven. Niet de geur van Joop, Hugo Boss, Tommy Middelvinger of zijn Axe die uit z’n oksels wasemt. Parfuminder liever met mij mee. En vinden we elkaar niet lekker ruiken? Helaas pindakaas. Dan hebben wij dus geen chemie!

Christel van Koppen